Studie Startplezier
Je hebt er lang naar uitgekeken en nu is het bijna zover. Nog een paar weken en dan ga je studeren! Een ding is zeker, je gaat veel nieuws ontdekken: een andere school, misschien een andere stad en nieuwe mensen leren kennen. Ik kan me voorstellen dat je het superleuk en spannend tegelijk vindt.
Daarom heb ik een aantal tips voor jou als eerstejaars verzameld om je voor te bereiden op je nieuwe leven en snel je studiedraai te vinden. Want je hoeft niet alles zelf uit te vinden. Maak plezier en geniet vooral van je nieuwe ervaringen en de dingen die op je afkomen. Studeren is meer dan alleen studiestof tot je nemen. Je hebt er andere mensen bij nodig en het is belangrijk om contacten te leggen! Ga op kamers (als het kan). Hierdoor haal jij meer uit je studententijd en weet je hoe het is om zelfstandig te wonen.
Leer je studiestad kennen
Is de stad waar jij gaat studeren nieuw voor je? Ontdek je studentenstad alvast voordat je introductieperiode begint. Kijk op b.v. de uitagenda wat er allemaal voor leuks te doen is: https://www.uitagenda.nl/ Fiets in de omgeving. Zo leer je de stad kennen waar je de komende jaren veel tijd door gaat brengen.
Eropuit gaan
Dit is misschien wel het meest belangrijke als je begint in een nieuwe stad: eropuit gaan om mensen te ontmoeten. De introductie is het eerste begin. Dit is het moment om nieuwe mensen te leren kennen! Blijf niet op je kamer hangen. Een actieve en open houding helpt je daarbij. Wandel of fiets desnoods in je eentje door de stad. Je komt altijd wel leuke mensen tegen. Je moet ergens beginnen, ook al is dat moeilijk. Schaam je er niet voor, het is beter om er alleen op uit te gaan dan eenzaam thuis te blijven zitten. Je zult zien dat je meer leuke vrienden en contacten krijgt. En dat is ook goed voor je netwerk!
Word lid van een studie- of studentenvereniging
Ook studenten- en studieverenigingen zijn manieren om aan nieuwe contacten te komen. Bij veel introductieweken krijg je te zien welke studentenverenigingen er allemaal zijn in jouw studentenstad. Op die manier kom je erachter of een studentenvereniging bij jou past en zo ja welke. Het is een mooie ervaring om mee te maken tijdens je studententijd. Hou er rekening mee dat een studentenvereniging veel tijd kan kosten. Er zijn studenten die studievertraging oplopen doordat ze lid zijn geworden van een studentenvereniging.
Studieverenigingen zijn vrijblijvender en bedoeld om naast je studie verdieping en sociaal contact te stimuleren bij mensen van een bepaalde opleiding. Met de studie als thema worden er bijvoorbeeld lezingen of sociale activiteiten en soms zelfs studiereizen georganiseerd. Er zijn ook studieverenigingen die geen studie maar een bepaalde sport of hobby als thema hebben. Ook bij deze verenigingen is het leuk om te kijken of en wat bij jou past.
Durf te vragen!
Praat veel met nieuwe studenten. Bepaalde mensen spreek je steeds vaker. Stel voor om samen aan een opdracht of hoofdstuk te werken. Samen studeren is een goede basis voor een nieuwe vriendschap.
En ga ook in gesprek met ouderejaars. Zij weten als geen ander hoe het is om met een nieuwe studie te beginnen. Ouderejaars kennen de stad en hebben vaak veel goede tips. Zo bespaar je geld en weet je ook waar de leuke plekken zijn. Probeer dus niet alles alleen op te lossen. Durf te vragen! Iedereen is hier ooit alleen begonnen en iedereen wil elkaar helpen.
Als je twijfels hebt over je studiekeuze, je studieplanning of andere studie-gerelateerde zaken, kun je ook een afspraak met de studieadviseur van je opleiding maken.
Goed voor jezelf zorgen
Als je gaat studeren, krijg je vaak ook een ander ritme. Het kan zomaar gebeuren dat je eet wanneer het je uitkomt. Eet daarom op vaste tijden. Sla geen maaltijden over, want dat gaat ten koste van de energie, die je keihard nodig hebt.
Lekker af en toe bewegen en je inspannen geeft ook energie. Het is goed voor je sociale leven, je gezondheid en om te ontspannen. Ga hardlopen of naar de sportschool. Spreek samen af. Dat werkt niet alleen als een stok achter de deur, het maakt het ook nog eens een stuk leuker.
Slimme koop
Via de opleiding krijg je informatie over je boekenlijst. Zodra je weet welke studieboeken, readers en andere studiematerialen je nodig hebt, schaf ze meteen aan! Je kan ze maar op tijd hebben. Als je geen actuele druk van je studieboeken nodig hebt, bespaar je veel geld met tweedehands studieboeken. Bestel ze online of koop ze van iemand die dezelfde studie doet en een paar jaar hoger zit. Kijk eens op deze studentenkortingspagina. Dat kan ook weer in de kosten schelen.
Blijf op de hoogte
Heeft je nieuwe opleiding een social media kanaal? Meld je daar alvast aan. Studenten zijn er vaak actief en je raakt alvast betrokken bij je opleiding.
Rust in je hoofd
Voordat je met je studie begint is het belangrijk om je alvast te oriënteren op alles wat komen gaat. Op die manier ben je voorbereid op eventuele projectweken, toetsen en inlevermomenten. Veel informatie vind je in de studiegids van je opleiding.
Zet ál je activiteiten in je agenda. Colleges, werkgroepen en ja ook sociale activiteiten, sport en deadlines. Het geeft je een goed overzicht en het zorgt voor rust in je hoofd. Op deze manier kom je er niet een week voor je tentamen achter dat je nog drie boeken moet lezen.
Het klinkt misschien suf, maar plan ook je studiemomenten op vaste tijden in. Dan wordt het steeds gewoner om op bepaalde dagen en tijden te studeren. Zo heb je naast je studie genoeg tijd voor sport, bijbaantjes en andere bezigheden.
Studeerplek
Zorg voor een studeerplek waar jij goed kunt werken. Is dat voor jou een bureau op je kamer, aan de keukentafel, of juist een werkplek in de bieb? Probeer het uit en kijk wat voor jou het beste werkt. Verder helpt een opgeruimde werkplek om overzicht te houden en je hebt minder afleiding. Dat geldt ook voor het ergens anders leggen van je telefoon als je wilt leren. Verwacht niet van jezelf dat je uren achter elkaar effectief kunt leren. Neem regelmatige korte pauzes. Ga echt iets anders doen, bijvoorbeeld even lopen, iets drinken, een praatje maken, een mindfulness- of ontspanningsoefening.
Misschien mis je het samen studeren, sparren en pauzeren met je vrienden, zoals je dat gewend bent. Dat kan nog steeds, maar dan digitaal of via sociale media. Hou bijvoorbeeld contact via FaceTime en vertel elkaar hoe ver je bent gekomen, of wissel aantekeningen uit.
Merk je dat je het moeilijk vindt om te beginnen met studeren, gebruik de
’10-minutenregel’. Spreek met jezelf af dat je in ieder geval 10 minuten gaat leren. Als je eenmaal bezig bent, gaat het vaak best goed en blijf je langer studeren. Ook kan het helpen om jezelf duidelijke, kleine doelen te stellen. Beloon jezelf als je een doel behaald hebt.
Veel studiestartplezier!