"Toen ben ik maar 'rechten' gaan doen." Achteraf heb ik daar zo’n spijt van. Want ik kwam er al snel achter dat die studie helemaal niet bij me past.” In gesprekken met jongeren die gestopt zijn met hun studie, hoor ik het regelmatig: “Geen enkele studie vond ik écht leuk en dus heb ik gewoon maar een studie gekozen.” Veel studies zijn een beetje leuk, maar niet één die ze in vuur en vlam zet. Herkenbaar? Bovendien maakt het grote aanbod van verschillende studies het steeds moeilijker om een keuze te maken. Er zijn zoveel mogelijkheden en sommige studies lijken ook nog eens heel erg op elkaar. Ik snap dat je dan het spoor bijster raakt.
Under construction
Naast de vele studies waar je uit kan kiezen, is er nog een belemmerende factor. Tot je 25e is je brein volop in ontwikkeling. Nog niet alle verbindingen zijn gelegd om complexe keuzes voor de toekomst te maken. Het is dus eigenlijk niet vreemd dat je moeilijker kan kiezen. Zeker wanneer het voor jouw gevoel over een belangrijke stap in je leven gaat. Gelukkig zijn er genoeg manieren die het maken van een juiste studiekeuze makkelijker maken.
Ik weet niet hoe ik moet kiezen
Hoe vind je dan een studie waar je voor wil blijven gaan, ook als het even niet meezit? Het goede nieuws is: zo’n studie bestaat! Zelfs als je absoluut niet weet wat je wilt gaan studeren, is er die ene studie waar jij écht blij van wordt. Het ontdekken ervan vraagt alleen wel wat speurwerk. Het klinkt misschien vreemd, maar het begint met de vraag: hoe maak je eigenlijk een studiekeuze? Waar begin je en wat is slim om te doen? Als je weet welke aanpak werkt, heb je al een eerste stap in de goede richting gezet.
Geen kwestie van geluk
De kans dat je een studie met plezier en succes afrondt is dus geen kwestie van geluk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat studenten die het eerste jaar halen, tijdens hun studiekeuzeproces:
- meer informatie verzamelen over verschillende studies
- vaker een open dag of meeloopdag bezoeken
- meer belang hechten aan de aansluiting bij de eigen vaardigheden en interesses
- eerder een definitieve studiekeuze maken
- vaker hun motivatie voor de opleidingskeuze op papier zetten
- meer letten op de inhoud van studies en de vakken.
Het loont dus als je je goed in je studiekeuze verdiept.
Begin op tijd
Voor een geslaagde studiekeuze heb je dus het een en ander uit te zoeken. Het is belangrijk om er de tijd voor te nemen. Daarmee bedoel ik: start met je studiekeuze in het schooljaar voordat je eindexamen doet. Dus 3 vmbo, 4 havo of 5 vwo. Gun jezelf de tijd om je erin te verdiepen en naar je uiteindelijke studiekeuze toe te groeien. Het geeft minder stress in je examenjaar. Dan wordt er al zoveel van je gevraagd.
Start bij jezelf
Om een studie te vinden die bij jou past, moet je eerst jezelf (leren) kennen. Kom zoveel mogelijk over jezelf te weten. Wat kan je goed, waar blijf je beter vandaan, wat motiveert jou écht, waar word je heel blij van, wat gaat je aan het hart? Stel ook allerlei vragen aan mensen in je directe omgeving, zoals: “Waar vind jij dat ik goed in ben?” of: “Waar zou jij mijn hulp voor inroepen?” De antwoorden op deze vragen vertellen je veel over je kwaliteiten.
Studierichtingen
Omdat er zo ontzettend veel studies zijn, is het de kunst om daarin een schifting te maken. Daarom is het goed om na te gaan welke studierichtingen het meest aanspreken. Kijk welke van die sectoren op het eerste gezicht interessant lijken. Bekijk dan welke studies daar onder vallen. Zo filter je al heel wat studies uit.
De gratis Studie Oriëntatie Test voor HAVO en VWO geeft inzicht in de vijf studierichtingen die iemand het meest aanspreken. Het is een goed begin om de studie te vinden waar je blij van wordt én blijft. Vraag de test hier aan.
Je hoeft het niet alleen te doen
Als je als een berg tegen je studiekeuze opziet, ga dan op zoek naar iemand in je omgeving die jou wil helpen. Het is fijn om samen af te stemmen, te sparren en om open dagen te bezoeken.
Heb jij behoefte aan een concreet stappenplan om:
- inzicht te krijgen in je persoonlijkheid, talenten en interesses;
- duidelijk te krijgen welke studies er zijn;
- inzicht te krijgen in de inhoud van mogelijke interessante studies;
- het verschil te ontdekken tussen vergelijkbare studies;
- te bepalen welke studie het best bij je past?
Dan ben je bij mij op de juiste plek. Ik help scholieren en studenten stapsgewijs bij het kiezen van hun studie.
Hoe ziet onze samenwerking eruit?
Je leert om je eigen koers uit te zetten en je bent daar zelf verantwoordelijk voor. Ik begeleid je, geef richting en zorg voor structuur. Jij zet de stappen om te ontdekken welke studie het beste bij je past. Met opdrachten, testen en gesprekken kom je tot een top 5 van studies die jou het meest aanspreken. Daar ga je mee aan de slag. Uiteindelijk kies je dé studie die het allerbeste bij je past. Zo heb je meer plezier in je studie en dat maakt de kans op een succesvol eerste studiejaar een stuk groter. Meer weten? Kijk op deze pagina.