Een spiksplinternieuw jaar ligt voor je! Sommigen zien 2022 zelfs als een nieuw begin.
Een nieuwe start is het zeker voor eerstejaarsstudenten die met hun studie zijn gestopt of binnenkort gaan stoppen. Al jaren schommelt dat aantal rond de 32 procent. De redenen die zij het meest noemen voor hun studiestop, zijn:
- Ik vond de studie niet leuk genoeg.
- De studie was anders dan verwacht.
- Ik voelde me niet op m’n plek.
- Een te saaie studie.
- Ik had geen klik met medestudenten.
‘En hoe nu verder?’, is een vraag die al snel volgt. In mijn blog deel ik mijn ervaringen en tips die jou helpen om een antwoord op deze vraag te vinden.
Focus op wat jou verder brengt
De meeste studiestoppers nemen hun besluit in de maanden december en januari. Maar iedereen gaat er weer anders mee om. Want waar de een ontzettend opgelucht is en direct op zoek gaat naar een andere studie, last de ander een ‘time-out’ in. Wat ik ook veel zie is dat de keuze om een studie niet voort te zetten iets doet met iemands zelfvertrouwen. Zoals onzekerheid over zichzelf en angst om opnieuw een verkeerde keuze te maken. Er schiet van alles door hun hoofd: ‘Heb ik wel genoeg m’n best gedaan? Kan ik het wel?’ En ga zo maar door.
De kunst is om ervoor te zorgen dat al die gedachten niet met je aan de haal gaan. Het is belangrijk om te focussen op dat wat jou wél verder brengt en om vooral te leren van je ervaringen. Ze zijn o zo waardevol voor het maken van nieuwe keuzes en plannen. Al lijkt dat nu misschien niet zo.
Een nieuwe deur openen
Ken jij het gezegde: ‘Waar een deur dichtgaat, gaat altijd een nieuwe deur open?’ Het betekent dat als je iets afsluit, je weer ruimte krijgt voor nieuwe dingen in je leven.Nu heb je de tijd om na te denken. Wat wil je de komende tijd doen? Wat wordt jouw eerste stap die je gaat zetten om een nieuwe deur naar de toekomst te openen?
Het kan zijn dat je meteen na de zomer weer wil gaan studeren. Ga bij jezelf na hoe je de vorige keer tot een studiekeuze bent gekomen en wat je dit keer anders kan doen om de juiste studie te vinden. Kijk ook eens of een tussenjaar iets voor je is. En zo ja, zoek uit wat de mogelijkheden zijn om dat tussenjaar op een leuke en leerzame manier in te vullen. Het hoeft niet alleen in de vorm van een (bij)baan te zijn. Op de website van het TussenjaarKenniscentrum vind je veel informatie over de mogelijkheden van een tussenjaar.
Last but not least: praat zoveel mogelijk met mensen in je omgeving over je plannen. Dat lucht op, het zorgt voor nieuwe ideeën en je krijgt er andere inzichten door.
Inzicht in jezelf
Wat jou écht gaat helpen is om meer te weten te komen over wie jij bent. Onderzoek wat jouw talenten en kwaliteiten zijn. Het helpt je bij het vinden van een studie die daarbij past. Bovendien vergroot het ook je zelfvertrouwen. En je kan in je ‘studiepauze’ of tussenjaar dingen doen die aansluiten op je talenten en ze verder ontwikkelen. Er zijn ook in deze tijd leuke mogelijkheden, zoals een maatschappelijke diensttijd of vrijwilligerswerk.
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
Inzicht in jezelf krijgen is dus belangrijk om in je plan mee te nemen. Vergeet het niet. Ik weet dat jongeren dit best lastig vinden. Daarom heb ik iets handigs voor je: de spiegelcheck. Hou jezelf een spiegel voor en check bij anderen hoe zij jou zien. Ga direct aan de slag en vraag hier de spiegelcheck aan.
Kom je er niet uit, ik denk graag met je mee over je studiekeuze of invulling van je tussenjaarplan. Plan hier een online speeddate met me in.
Ik wens je veel wijsheid!